LA TIPOGRAFIA I LA SEVA IMPORTÀNCIA

nadalnadal

Avui dia 3 de novembre, el que hem fet és parlar sobre el diferents tipus de tipografia que trobem a tots els llocs, els ordinadors, els cartells, els anuncis, a les escoles, a contes, etc.

En la varietat de tipografies que ens trobem, podem dir que estan formades per tipus de famílies. Això vol dir que tot l’abecedari el fan amb un tipus de lletra perquè puguis escriure tot un text amb la mateixa lletra si vols. D’això se’n hi diuen famílies tipogràfiques. Un exemple d’elles que segur que són les que tothom coneix més són: Comic sans, Calibiri, Arial, etc.

Perquè és tant important triar un tipus de lletra segons el que volem dir o transmetre? No sembla així a primera vista, i menys si no u estudies o tu expliquen, però les lletra ens aporten molta informació sobre el que estem mirant. Per tant segons quina lletra posem la gent pot identificar: formalitat, antiguitat, cultura, infantil, serietat, ordre, desordre, etc. Per aquest motiu sempre que realitzem un cartell, un anunci, un conte, un llibre, un post, qualsevol cosa que s’hi hagi de posar lletra, haurem de tenir en compte quina lletra utilitzem i perquè.

Dins d’un cartell, sempre pots utilitzar una lletra, o més inclús. Ordenades per tamany. El tamany indica la importància de les coses. Lletra més gran: més important. Lletra més petita: menys important.

La premissa que sempre em de tenir en compte quan realitzem un cartell, és sobretot que és pugui llegir i que per tant sigui visible, per què la gent entengui el missatge.

Trobem lletres: cal·ligràfiques, decoratives, mixtes o que són símbols.


Què em de tenir en compte a l’hora de fer un cartell o un anunci o qualsevol cosa on volem anunciar o promocionar?

Hem de tenir molt en compte sobretot el públic que va dirigit. Per exemple si anunciem unes colònies, el que haurem de fer és posar un tipus de lletres més alegres i colorades per atraure els infants i les famílies, però en canvi si fem un currículum vitae, no podem fer servir lletres de nen petit, sinó que farem servir lletres formals, i sèries.

Perquè pugueu veure un exemple del diferents tipus de lletres que s’utilitzen per crear un cartell depenent del missatge que volem transmetre i de l’acte que volem anunciar:

unnamed (2)unnamedunnamed (1)

Avui també em descobert una pàgina web per buscar, i trobar lletres diferents i originals que no acostumem a trobar-les a els ordinadors, a més són tipus de lletres gratuïtes i que per tant estan a l’abanst de tothom. Si voleu aconseguir lletres així per crear cartells o fer noves creacions ja ho sabue. Entreu aquesta web i descarregueu el tipus de lletra que us agradai més ————-> http://www.dafont.com/es/

Aquí teniu la web amb un exemple de lletra i com us surt:

web

Per poder fer servir qualsevol lletra el que hem de tenir en compte són els seus valors:

Valors de la tipografia

  • Llegibilitat
  • Contrast (color de fons vs colors de lletra)
  • mida
  • jerarquia

Aquests valors que té la tipografia, el que hem de fer es seguir-los tots per ordre perquè així tindrem una bona lletra, visible, amb un bon contrast perquè és pugui llegir bé, un bona mida i ordenant les jerarquies de lletres de més importants a menys.


Per acabar la sessió hem utitlizat el programa INSCAPE, no el coneixia i m’ha agradat practicar algunes de les coses que és poden fer amb aquest programa.

PROGRAMA INSCAPE: És un programa per utilitzar vectors, i per tant no hi haurà mai píxels.

Per practicar primer hem fet un dibuix de prova, i després he volgut crear una postal de Nadal, ja que el temps acompanya. Aquestes han sigut les meves creacions:

unnamed (5)unnamed (3) nadal lletranadal lletra unnamed (1)

Deixa un comentari